Handboekbinden

Handboekbinden

Hieronder staan de bindwijzen die ik gebruik als handboekbinder.

Gekartonneerd
Deze binding is de goedkoopste bindwijze. Het betekent dat het boek in karton wordt gezet. Bij deze bindwijze worden er  eerst schutbladen en daarna borden van karton op het boekblok geplakt. Vervolgens wordt er meestal op de rug een strook linnen geplakt en verder afgewerkt met sierpapier.

Bandzetter
Het maken van een bandzetter is de meest gebruikte bindwijze van het handgebonden boek. Bij een bandzetter wordt het boekblok en de boekband afzonderlijk van elkaar gemaakt. Het boekblok wordt later in de gemaakte band gezet. Deze binding kan gemaakt worden  met een rechte of een ronde rug. Op verzoek kan er een kapitaalbandje aangebracht worden.

 

1373112358N22_01_2011_023__2_

Gekneepte binding
De gekneepte binding wordt gebruikt bij zwaardere boeken. Zo krijg je een betere gewichtsverdeling en kan het boek minder snel uit de band zakken.
Drie methodes die het meest gebruikt worden:

1. Duitse binding
Deze binding wordt het eerst beschreven door Bradel en wordt dus ook wel een Bradelbinding genoemd. Deze binding heeft een kneep van ongeveer 45 graden en een kneep tussen de rug en het plat. Deze bindwijze is de voorloper van de machinale bandzetter zoals wij die nu vaak zien.

1373112874_tmp_22-01-2011-008-225x3001373112851_tmp_22-01-2011-007-225x300

 

 

 

 

 

 

 

2. Franse binding

Deze binding is gebaseerd op een antieke bindwijze en heeft een kneep van 90 graden die  even hoog is als de dikte van het bord.  De borden liggen tegen de kneep aan waardoor er geen kneepgleuf ontstaat.

 

 3. Engelse of Gotische binding
Deze binding valt op door de ribben op de rug. Doordat de katernen op enkele of dubbele touwen worden genaaid ontstaan er ribben. Het bekledingsmateriaal wordt rechtstreeks op de rug geplakt.

  

Lumbecken / driegen

Dit is een bindmethode waarbij losse vellen van diverse maten in de rug aan elkaar worden gelijmd op een speciale manier waardoor er een boekblok ontstaat met een stevige rug.

De Lumbeckmethode  kan nog extra versterkt worden door van het gelumbeckte boekblok katernen te maken. Daarna worden deze voorzien van gelijkmatig gemaakte gaatjes en de katernen worden dan weer aan elkaar genaaid.

De Lumbeckmethode wordt vaak gebruikt voor het binden van scriptie’s of andere verslagen. Des gewenst kan er weer een mooie band omheen gemaakt worden.

Andere bindwijzen
Er bestaan nog vele andere bindwijzen die gemaakt kunnen worden. Vaak zijn deze bindingen op een creatieve manier gemaakt. Vraag naar de mogelijkheden

 

 

Er zijn dus heel veel verschillende mogelijkheden voor het inbinden van een boek. Wilt u een boek in laten binden, neem dan contact op zodat we samen kunnen kijken welke bindwijze bij uw boek past.